( 0 ) Продукти в количката |  Регистрация  Вход за клиенти
 
НАП хвана нагъл опит за точене на ДДС, вестник Сега, 16 март 2009, 1 стр.

вестник Сега, 16 март 2009, 1 стр.
НАП хвана нагъл опит за точене на ДДС

Юлиана Бончева

Скандалите около НАП и кризата явно са изострили апетитите на данъчните мошеници. За нула време приходната агенция в София хвана 6 фирми в криминални опити да организират източване на ДДС. Пресцентърът на НАП съобщи за разкритията вчера. По тази причина започва спешна проверка в цялата страна на всички банкови гаранции.
Особено нагло е действало дружество, което поискала да му бъде върнат данъчен кредит, като представило подправена банкова гаранция. Оригиналният документ бил издаден за скромните 280 лева, но нечия ръка дописала три нули и срещу фалшификата фирмата поискала възстановяване на ДДС за близо 300 хиляди лева. В другите случаи, разкрити от НАП, дружествата представили неистински банкови гаранции във връзка с регистрацията си по ДДС. От агенцията не съобщават имената на уличените, тъй като са предадени на прокуратурата.
Заради 6-те опита за измами в София директорът на НАП е наредил всички регионални дирекции да започнат спешни проверки на банкови гаранции, дадени от фирми за бързо възстановяване на ДДС.
За улеснение на честния бизнес от началото на 2007 г. в Закона за ДДС бе предвидена възможност за експресно връщане на данъка, ако фирмата представи банкова гаранция в съответния размер. С тази промяна бирниците бяха задължени да възстановят ДДС в 3-дневен срок след внасянето на банковия документ. При обикновената процедура се чака краят на данъчната ревизия, която може да продължи от 3 месеца до цяла година.
Практиката показва, че експресната схема с банкова гаранция досега не е била много прилагана. През 2008 г. например от този механизъм са се възползвали само 32 фирми - клиенти на софийската дирекция на НАП.
Междувременно бизнесът все по-настойчиво поставя пред властта въпроса за по-бързо връщане на ДДС. В условията на криза фирмите повече отвсякога се нуждаят от оборотни пари. Миналата седмица депутати обвиниха приходната администрация, че нарочно бави възстановяването на ДДС, за да противодейства на по-слабите постъпления в хазната заради закъсването на икономиката и заради данъчните измами. Стана ясно, че към 31 декември 2008 г. бизнесът е чакал за връщане на 550 млн. лева ДДС, докато година по-рано заявките са били за 200-300 млн. лева.
Засега правителството отклонява темата за съкращаване на срока за ревизиите и по-бързо връщане на данъчния кредит. Така обаче страдат коректните фирми. Наскоро червеният депутат Петър Кънев лансира идеята да бъде създаден златен регистър на безукорните данъкоплатци, на които НАП автоматично да връща ДДС в рамките на 3 дни. Изложи ли се обаче фирмата, веднага ще бъде отписана от списъка на привилегированите. Засега тройната коалиция не е взела отношение по "поправката Кънев".
"Проверките на банковите гаранции са част от извънредните мерки за противодействие на ДДС измамите. Законовият текст за възстановяване на данъка в тридневен срок беше създаден в услуга на бизнеса по инициатива на НАП. Няма да допусна опитите за злоупотреби да повлияят на връщането на ДДС на коректните фирми. Измамниците обаче ще понесат пълна отговорност за действията си", казва изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.

 
 
  начало | библиография | ресурси | продукти | ФорКОМ ® | кaрта на сайта | контакти
  2008© Издателство “ФорКОМ®”