( 0 ) Продукти в количката |  Регистрация  Вход за клиенти
РЕСУРСИ
Размисли и усмивки
Статии
  Внимание, фалшификации!

  Комуникацията между гилдията на печатарите и институциите

  А-А-А! Търговския регистър, Ясен Висулчев

  "Сигурността не се решава на парче" - Инж. Ясен Висулчев

  "Новите IBAN формуляри" - Инж. Ясен Висулчев

  "Слагаме защита срещу измама с платежните документи " - Инж. Ясен Висулчев

  Стана ли касовата книга издателско предизвикателство? - Списание Паралели (брой 48, 2.12.2004)

  "Формулярът в древността" - Инж. Ясен Висулчев

  "Още веднъж по проблема за счетоводните документи" - Проф. Д-р Стоян Дурин

Нашите автори
Нашите партньори
Софтуер работещ с формулярите на ФорКом
Списък на регистрираните одитори
Нормативни актове и документи
ДДС в България и по света
   
"Сигурността не се решава на парче" - Инж. Ясен Висулчев

Време е да са появи обобщаващ закон за защита на всички фирмени и лични данни.

Какво става в България и света?
Агенцията за вписванията сложи по един наивен и достъпен начин в сайта си изчерпателни данни за регистрираните фирми (имена, спесимени, лични данни, информация за мащаба на бизнеса) - мечта за мошеника. Бизнесът реагира с петиция за достъпността на данните в онлайн регистъра.

Англия три пъти губи големи масиви с лични данни. Непрекъснато излиза информация за източвания на кредитни карти. Онлайн банкиращ български предприемач е ограбен, пак онлайн, със солидни суми. Български банки не поемат отговорност при транзакции, наредени с фалшиви документи. Банка Сосиете Женерал губи от измами (без съмнение с използване на онлайн технология) 4 милиарда ЕUR.
Въпросите за сигурността са масово подценени, като полето на действие и противодействие на фалшификаторите е и виртуално, най-често онлайн.
Това е дан на новите мобилни информационни технологии, които рязко увеличават ефективността. Когато в тях обаче отсъства съставка „сигурност”, картината става неприемливо рискова.

Вековно съществуващото поле на действие на фалшификаторите - физическите (най-вече хартиени) документи и ценни книжа, е достатъчно привлекателно за тях, като се преплита с виртуалното.
Годна ли е защитата на нотариално заверените документи, отпечатани с лазерен принтер върху незащитен бял лист?
Реалността изисква при всяко действие, свързано с прехвърляне на ресурси, да се мисли за сигурността на транзакцията. Да полагаме спесимените на достатъчно защитен и номериран хартиен формуляр. При онлайн технология да обръщаме сериозно внимание и на физическата защита на данните, да сменяме често и пазим паролите.
Има ли случаи, когато личните карти следва да бъдат копирани или сканирани? Сигурно да. Има ли законово регламентирани и широко оповестени правила за това? По-скоро не.

Не е ли време да се появят обобщаващ нормативен акт и органи, например закон за защита на класифицираната информация, личните и фирмените данни?
Добрата новина от последните дни е, че справките в сайта на Търговския регистър не работят. За първи път нещо, което не работи, обещава, че се работи, и то по сигурността! Остава да научим агенцията с бюджетни или персонални гаранции ще поеме възможните удари и щети на фирмите, които бяха изцяло осветени там.
Мнението ми е, че документите следва да се сканират в агенцията, отказът е ... намаляване на сигурността и връщане към хартиената ера на обработка на информацията. Данните обаче трябва да се класифицират и защитят, което все пак е решима задача.

вестник Пари,
година 2008, брой 20, от 29.01.2008 г.

 
  начало | библиография | ресурси | продукти | ФорКОМ ® | кaрта на сайта | контакти
  2008© Издателство “ФорКОМ®”