( 0 ) Продукти в количката |  Регистрация  Вход за клиенти
РЕСУРСИ
Размисли и усмивки
Статии
  Внимание, фалшификации!

  Комуникацията между гилдията на печатарите и институциите

  А-А-А! Търговския регистър, Ясен Висулчев

  "Сигурността не се решава на парче" - Инж. Ясен Висулчев

  "Новите IBAN формуляри" - Инж. Ясен Висулчев

  "Слагаме защита срещу измама с платежните документи " - Инж. Ясен Висулчев

  Стана ли касовата книга издателско предизвикателство? - Списание Паралели (брой 48, 2.12.2004)

  "Формулярът в древността" - Инж. Ясен Висулчев

  "Още веднъж по проблема за счетоводните документи" - Проф. Д-р Стоян Дурин

Нашите автори
Нашите партньори
Софтуер работещ с формулярите на ФорКом
Списък на регистрираните одитори
Нормативни актове и документи
ДДС в България и по света
   
Стана ли касовата книга издателско предизвикателство? - Списание Паралели (брой 48, 2.12.2004)

Наредба № 4 на МФ от лятото на тази година предизвика очакваната реакция на издателите и производителите на формуляри. Излязоха Книги за дневните финансови отчети с подобаващ обем и размер, за да поемат изискването за датиране на цялата година.

В Интернет чата се появиха коментари, че за да бъде изпълнено изискването на наредбата, е достатъчно към касовия апарат да има прошнурован тефтер (или тетрадка), на всяка страница на който да е написана датата, страничката да е номерирана и да има две колонки за въвеждане и извеждане на суми от касата, с отбелязване на час и минута.
Това е директният прочит на наредбата, но издателство ФорКом смята, че това не е достатъчно и използва многогодишния си опит, за да направи своята Книга за дневните финансови отчети календар. Засега само за следващите три невисокосни години.

В книгата има и отдавна влаганите в календарните поредици на издателството обемни показалци – удобството за бързо намиране на месеца и датата е налице. Графичният проект на работната страница е изпълнен с висока информационна плътност. Има и някои очевидно необходими неща – имената и подписите на касиерите и колонка за обобщаване на данните за деня. Опитният счетоводител ще се замисли дали не е малък размерът на книгата, но това, че тя е компактна, ще остави повече място в касата.

В нея са вложени и някои счетоводни изисквания, въпреки че не е първичен счетоводен документ. Главните счетоводители ще пренесат данъчните изисквания в своите указания към касиерите (в книгата е отпечатана и извадка от наредбата). Ще бъде използвана и възможността за трисменна работа.

А иначе за всяка каса, особено без фискално устройство, си трябва и обикновената касова книга („Дал Кольо – зел Кольо”), която е вече на 154 години (както е написано в третото издание от 2003 г. на Албума на първичните счетоводни документи).

Основното удобство е налице – в издателството е свършена досадната работа по написването на датите и номерирането на страниците, книгата е прошнурована, листчето за заверката си е там. Цялата книга може удобно да се архивира в папка или класьор.

Счетоводителите няма да гледат календара и да броят времето до деня (дали пък няма да е по Коледа?), когато някой от тях трябва да изостави текущата си и важна работа и да започне да пише дати и да номерира страници – възможни са грешки, после дупчене и прошнуроване... А ако са няколко касови апарата!

Какво остава за счетоводителя с тази книга? Малко. Да попълни на титулния лист данните за предприятието, за обекта, за фискалното устройство и за кочана с касови бележки (ф. АФК 6-22 от Албума). Да сгъне и подлепи върху възелчето и краищата на конците последния лист. Подпис и печат!

 
  начало | библиография | ресурси | продукти | ФорКОМ ® | кaрта на сайта | контакти
  2008© Издателство “ФорКОМ®”