( 0 ) Продукти в количката |  Регистрация  Вход за клиенти
РЕСУРСИ
Размисли и усмивки
Статии
  Внимание, фалшификации!

  Комуникацията между гилдията на печатарите и институциите

  А-А-А! Търговския регистър, Ясен Висулчев

  "Сигурността не се решава на парче" - Инж. Ясен Висулчев

  "Новите IBAN формуляри" - Инж. Ясен Висулчев

  "Слагаме защита срещу измама с платежните документи " - Инж. Ясен Висулчев

  Стана ли касовата книга издателско предизвикателство? - Списание Паралели (брой 48, 2.12.2004)

  "Формулярът в древността" - Инж. Ясен Висулчев

  "Още веднъж по проблема за счетоводните документи" - Проф. Д-р Стоян Дурин

Нашите автори
Нашите партньори
Софтуер работещ с формулярите на ФорКом
Списък на регистрираните одитори
Нормативни актове и документи
ДДС в България и по света
   
"Слагаме защита срещу измама с платежните документи " - Инж. Ясен Висулчев


До 5 юни банки и фирми сменят формулярите

Цветан Гемишев

Всички вече видяха опашките, които се вият от месеци пред пунктовете на КАТ за смяна на номерата на колите. 500 000 души трябваше да получат нови табели до 31 март, а когато стана ясно, че това е невъзможно, срокът бе удължен с два месеца - до 31 май. Но има една друга смяна, която върви не по-малко трескаво, но без шумни опашки и взрив на нерви. Въпреки че засяга милиони българи - бизнесмени, банкери, счетоводители и дори всеки, който ползва услугите на банките. Това е смяната на кодовете на нашите сметки и въвеждането на IBAN, съгласно европейските стандарти. А срокът за тази подмяна изтича скоро - на 5 юни.

IBAN - най-просто казано, това е код, който идентифицира банковата сметка на човек или фирма в рамките на Европа. У нас е възприето той да бъде от 22 знака - букви и цифри, докато във Франция например е от 28 знака. В тях се съдържа информация за държавата, за банката и нейния клон в някой град и т.н. Този код може да се сравни с възприетите по цял свят номера за идентификация автомобилите, от които се разбира кога и къде е произведена някоя кола или двигателят й и други нейни характеристики.

В момента от зори до мрак чиновниците в банките се трудят да сменят сметките на своите клиенти. Но потребителите не знаят това, защото титулярят не плаща нито стотинка и не губи нито минута. От зори до мрак, та и нощем ще работят печатниците, които трябва да заредят цяла България с новите бланки. Вместо досегашните 10, на тях трябва да има 22 кутийки, в които се вписват номерата и буквите от IBAN-а. Изискванията към формулярите за вносни бележки, за платежни нареждания и т.н. са описани в Наредба № 3 на БНБ от 29 септември м.г. за паричните и платежни системи. Образците, публикувани в "Държавен вестник" обаче са препоръчителни, а не задължителни. Затова фирмите, които ги проектират и печатат, могат да предлагат свои решения. Когато на 17 март т.г. на страница "фатална" във в. "Труд" инж. Ясен Висулчев, шеф на издателство за формуляри, прочел историята и механизма на една банкова измама, решил да сложи защита срещу фалшификации върху бланките. В дописката полицаите от СДВР разказват как един (мъж) юнак на зряла възраст се опитал да изтегли 8000 лв. с фалшива лична карта и подправени подписи върху платежния документ – Нареждане-разписка. "Този материал бе капката, за да прелее чашата", казва инж. Висулчев. Той е специалист по полиграфия и отдавна се е питал защо няма достатъчна защита срещу фалшификации върху бланките, с които се прехвърлят пари по сметки между фирми и банки. И решил, че въвеждането на IBAN, при което е необходимо всички да сменят и формулярите си, е добър повод да се ударят и измамниците. Макар вече да е патентовал идеята си за защити, инж. Висулчев не пожела засега формулярите му да бъдат публикувани. Те засега са фирмена тайна, тъй като още не са се появили в търговската мрежа.

Инж. Ясен Висулчев:

Слагаме защита срещу измами с платежните документи

 

- Г-н Висулчев, защо трябва тези наглед прости бланки - платежните нареждания да имат защита като банкноти или ценни книжа?

- В банките се вършат около 7 % от всички документни измами, сочи световната статистика. Не е много, но става дума за огромни щети, които не могат да се изчислят, защото не всички банки съобщават за измамите. Често се постигат споразумения с клиентите и към 70 % от сумите се възстановяват на ужиления, без да се стига до съд, да се водят дела с години и т.н. Някои наши банки, да ме извинят ако се познаят, предлагат такива договори, цитирам: "банката не носи отговорност за настъпилите последици, ако представените при нея платежни документи са неистински, подправени или сгрешени..." Ако клиентът не види този текст между многото други в договора, няма да почувства, че е в риск и че може да загуби много пари и няма да отиде до съседната банка. Затова решихме да сложим допълнителни защити върху формулярите, които влизат в обращение след 5 юни. Това все пак са документи, с които се теглят или прехвърлят пари от сметка в сметка, което може да става и с дребни суми, може да става и с милиони.

 

- Каква е точно защитата върху бланките?

- Защитите са на различни нива - при предпечата, при отпечатването и при довършителните процеси. От гледна точка на потребителите те са на три нива. Първото е достъпно за всички и елементите се виждат с невъоръжено око, второто ниво се наблюдава с масови технически средства - лупа, UV-лампа..., третото ниво е за експертите-криминолози. Например - отстрани на платежното ще има опис с колко и какви банкноти - по 100 лв., по 50 лв. и т.н. е извършена дадена операция. Касиерът си отбелязва, един екземпляр остава при него, един отива в банката. После лесно може да се сверяват. Слагаме защитен растер с художествен елемент, който не могат да повторят, пък и защо да го правят – много е скъпо фалшифицирането му. Това е една фигура, което не може да се възпроизведе, или ако се драска допълнително по формуляра, тя се поврежда. Въвели сме и микротекст, който - гледан с просто око, се вижда като чертичка, но в него има надпис. Тези елементи не са сложни, а в същото време не могат да бъдат възпроизведени със скенер, със снимка или с цветен копир, колкото и качествен да е той. Имаме също опции за печат с UV-мастило като на банкнотите или печатите на митничарите. То свети, когато се освети с UV лампа, каквито имат и банки, и фирми. Но това, с което съм горд, е номерирането на всички банкови формуляри. Те ще имат номера, както имат и фактурите. Тази номерация дава възможност движението на документите да се отчита. Проверките се правят по-лесно и от управителя на фирмата, или ако е по-голямо дружество или ведомство - от органите по сигурността. По номерата грешки или измами могат бързо да се хващат. Най-интересната възможност на тази номерация, е че може да се използва от банките, и някои от тях го приветстваха, и като Уникален регистрационен номер на трансакцията. А това прави уникална и полезна връзката между онлайн-процеса и хартиения документ.

- Номерата ще улесняват ли счетоводителите, или ще ги затрудняват?

- Ако говорим за един коректен, лоялен счетоводител, естествено, че го улеснява. Защото някои добри счетоводители сами си номерират документите и си ги следят. Докато, ако е нелоялен - ще му пречи, щом върши нещо нередно. Ще има и друг ефект - намаляване на самата възможност за измама. Примерно от дадена фирма могат да заявят пред банката, с която работят, че платежните им са да речем от номер 6000 до 7000. Като се появи фалшификатор, който не знае това, веднага ще бъде разкрит. (Оттук следва, че използваните диапазони от номера на платежни документи също се явяват елемент на вътрешнофирмената сигурност.)

 

- Слагането на тези защити не е ли скъпо?

- Потребителите - а това са всички фирми и банки, сменящи формулярите си, ще се изненадат приятно, когато видят, че цените със защитата са съизмерими, или дори по-ниски от досегашните. Използвали сме най-нови технологии в полиграфията и предпечата, стремили сме се да направим бланките по-компактни, за да не се хаби хартия. Стигнахме дотам, че на отчет беше всеки квадратен милиметър, служебните странични полета на места са част от милиметъра! Сериозни изпитания пред производителите, с които се справиха успешно за пилотните тиражи. Бих казал, че те постигнаха върховите възможности на технологията, мощните ролни печатни машини ласкаво обгръщат произвеждания формуляр. (Това има и сериозен екологичен ефект, тъй като говорим за масов продукт. Воден знак, например, нямаше смисъл да се слага - излиза много скъпо, а все пак един комплект формуляри трябва да струва стотинки.)

 

- А въпреки защитата, ако фалшификациите не намалеят?

- Фалшификации е имало още в Древния Вавилон, където са подправяли глинените плочки с клиновидно писмо (! – не казвам как е ставало за да не ограмотяваме древните фалшификатори). Сега полиция хваща такива, които подправят банкноти, лични карти, паспорти, всевъзможни документи... Изобретяват се нови и нови защити, фалшификаторите работят по тях и ги разбиват. Това е непрекъснато надбягване (което се вижда най-добре при измамите с кредитни карти. Даже в онлайн-банкирането има пробиви!)

 

- В Европа или по света платежните документи защитени ли са?

- За мен бе интересно да науча, че при измамите с банкови документи по света в около 70 % от случаите, се подправят подписите на хората, от чието име се теглят парите. Към 25 % са фалшификациите на цифрови данни, примерно - трябва да се изтеглят 2000 лв. от сметката, а първата цифра с една чертичка се подправя на 8 и се теглят 8000 лв. И най-рядко се подправя фирменият печат. Според новите изисквания печатът вече не е задължителен, но съветвам засега фирмите да не се отказват от него. Да го направят по-малък и да имат специален печат само за платежни документи, а не за всички документи и фактури. (В Европа вече не се изисква печат, но и той е вид защита, от която няма защо да се отказваме.)

 

- И накрая, формуляри ще има ли за всички?

- Това е най-важният въпрос за момента. според мен е очевидно, че на банките ще се наложи да приемат и стари образци на платежни документи и след 5 юни. Проблемът е, че и те могат да не стигнат – браншът вече не ги печата. Но въпреки тези проблеми съм убеден, че с наближаването на членството ни в Европейския съюз, трябва да мислим повече за защитата на нашите документи. Може би Указът за печатите да прецизира някои от своите текстове? Фалшификаторите тепърва няма да се пробват във Франция или Германия, а ще се насочат насам. Ще бъда невероятно щастлив, ако нашите грижи за интересите на клиента и банката бъдат оценени и помогнат в бъдеще за създаването на единен европейски стандарт за платежни документи. Ще бъде достойно развитие тогава и на европейските бланки да е отпечатано "Designed in Bulgaria", защото ние гледаме на тях като изкуство.


Вестник Труд, понеделник, 1 май 2006 г., бр. 118 (19795), страница ФАТАЛНА

 
  начало | библиография | ресурси | продукти | ФорКОМ ® | кaрта на сайта | контакти
  2008© Издателство “ФорКОМ®”